Examinando por Materia "Microbiología"
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- PublicaciónSólo datosAntimicrobial-producing Pseudoalteromonas from the marine environment of Panama shows a high phylogenetic diversity and clonal structure(National Institutes of Health, 2018-09) Atencio, Librada A.; Dal Grande, Francesco; Young, Giannina Ow; Gavilán Chávez, Ronnie Gustavo; Guzmán, Héctor M.; Schmitt, Imke; Mejía, Luis C.; Gutiérrez, MarcelinoPseudoalteromonas is a genus of marine bacteria often found in association with other organisms. Although several studies have examined Pseudoalteromonas diversity and their antimicrobial activity, its diversity in tropical environments is largely unexplored. We investigated the diversity of Pseudoalteromonas in marine environments of Panama using a multilocus phylogenetic approach. Furthermore we tested their antimicrobial capacity and evaluated the effect of recombination and mutation in shaping their phylogenetic relationships. The reconstruction of clonal relationships among 78 strains including 15 reference Pseudoalteromonas species revealed 43 clonal lineages, divided in pigmented and non-pigmented strains. In total, 39 strains displayed moderate to high activity against Gram-positive and Gram-negative bacteria and fungi. Linkage disequilibrium analyses showed that the Pseudoalteromonas strains of Panama have a highly clonal structure and that, although present, recombination is not frequent enough to break the association among alleles. This clonal structure is in contrast to the high rates of recombination generally reported for aquatic and marine bacteria. We propose that this structure is likely due to the symbiotic association with marine invertebrates of most strains analyzed. Our results also show that there are several putative new species of Pseudoalteromonas in Panama to be described.
- PublicaciónAcceso abiertoEvaluación del efecto de la pasteurización y concentración sobre la calidad microbiológica, organoléptica y contenido de betalaínas de un jugo de vegetales fresco(Universidad San Ignacio de Loyola, 2019) Alfaro Gutierrez, Milagros Rocio; Vicente Orellana, Sharol Yessenia; Villar Soto, Karla Dayanna; Paredes Concepción, Perla KrystellEl presente proyecto de investigación experimental, se evaluó el efecto de la pasteurización y concentración de una bebida de baja acidez a base de vegetales frescos, sobre la calidad microbiológica (presencia de coliformes totales), contenido de betalaínas y sus características organolépticas (sabor, color, aroma, viscosidad). Donde para comprobar la efectividad de la aplicación de calor para eliminar Coliformes en el jugo a base de beterraga, zanahoria, piña, manzana y naranja; las muestras fueron sometidas a un análisis microbiológico a través del NMP, teniendo como resultado, todas las muestras negativas, indicando que las muestras estaban libres de coliformes totales y fecales. El contenido total de betalaínas del jugo de verduras fue cuantificado a través del método de Castellano & Yahia (2008), comprobando que las temperaturas y el tiempo de exposición a ella si afecta su contenido, teniendo como mayor resultado un total de 3.713 x 10-3 de una muestra a base de la formulación 1 diluida con un porcentaje de agua (25%) y pasteurizada después de su envasado a una temperatura de 80°C. Por lo tanto, se concluyó que la aplicación de calor a un jugo de verduras mejora la seguridad microbiológica, pero disminuye el contenido de betalaínas presentes de la beterraga.