Examinando por Materia "Diabetes"
Mostrando 1 - 2 de 2
Resultados por página
Opciones de ordenación
- PublicaciónAcceso abiertoCuban scientific production on diabetes, 2000–2017: Peer-reviewed Publications, Collaboration and Impact(Medical Education Cooperation with Cuba, 2019) Corrales Reyes, Ibraín Enrique; Fornaris Cedeño, Yasmany; Dorta Contreras, Alberto Juan; Mejia, Christian R.; Pacheco Mendoza, Josmel; Arencibia Jorge, RicardoINTRODUCTION The steadily increasing prevalence of diabetes globally has captured researchers’ attention. Cuban production of scientific articles on diabetes has not been studied from a bibliometric perspective. OBJECTIVE Characterize the production and impact of research and review articles on diabetes by Cuban authors in journals listed in the Scopus bibliographic database, as well as related collaboration among Cuban institutions and between Cuban and non-Cuban institutions. METHODS A bibliometric analysis was conducted using 2000–2017 data from the Scopus database. The following search strategy was used: descriptor (diabetes), country (Cuba), publication source (journal), article type (original research, review article). Bibliographic indicators of production, visibility, impact and collaboration were examined. RESULTS Cuba contributed 3.2% of Latin American production and 0.1% of global production related to diabetes. Within Cuba’s scientific production (610 articles, 538 original research and 72 review), 85.9% had a Cuban corresponding author (Cuban leadership). In articles with international collaboration (22.9%), however, most (67.9%) had non-Cuban corresponding authors. A total of 47% (287) were articles involving a single institution. Only 11.1% were published in top-ranked journals, and 14.4% were cited >10 times. Cubans were lead authors on 0.3% of the most frequently cited (top 10%) articles on diabetes in Scopus. A total of 38.4% of this production appeared in low-impact journals and 57.9% in Cuban journals. Articles published in English accounted for 30% of total and obtained higher impact in terms of citations than articles in Spanish. The strongest networks for scientific collaboration were those that connected Cuban and US researchers.
- PublicaciónAcceso abiertoPlan de negocio para la producción y comercialización de un snack saludable para diabéticos en el departamento de Lima(Universidad San Ignacio de Loyola, 2021) Baldárrago Reyes, Giannina; Dejo Seminario, Christine Amelí; Lazo Alvarez, Olga Lourdes; Valdizán Ayala, José AlfonsoEl presente trabajo tiene por objetivo principal determinar la viabilidad del plan de negocio para la producción y comercialización de un snack saludable destinado a diabéticos en el departamento de Lima Metropolitana. Se trata de la creación de un producto alimentario apto para su consumo, el cual, además de ser nutritivo, ofrezca la ración de carbohidratos adecuada para un diabético. El cual desea contribuir en la salud de los diabéticos que conforman un grupo desatendido. Healthy bites es un snack saludable a base de cereales sin azúcares añadidos, en combinación con otros insumos para otorgarle un sabor agradable, al mismo tiempo, nutritivo y diseñado especialmente para diabéticos. Mediante el cual se busca que las personas diabéticas lo consideren dentro de su alimentación diaria. Es una alternativa que se considera práctica, agradable y, que no afecte la glucosa sanguínea, además de brindar otros nutrientes favorables para la salud. Para el desarrollo de este proyecto se elaboró un estudio de mercado que incluye una investigación cualitativa y cuantitativa que permitirá conocer mejor al público objetivo y así desarrollar un producto de acuerdo con sus necesidades y preferencias. Para la implementación de este negocio se necesita una inversión inicial de S/83 301, la cual será financiada en una parte con aporte propio y otra mediante un préstamo. Finalmente, en lo que respecta a la rentabilidad del proyecto, según el análisis financiero realizado tenemos un VAN de S/. 93 299 y una TIR de 52.12%, lo cual indica que el proyecto es viable.